Laatste update 24 februari 2019

Door op onderstaande titels van artikelen te klikken gaat u direct naar het betreffende artikel.

De donateursdag 2019 is op 2 oktober ! (ipv van eerder vermelde datum)

29 juni  Nationale Veteranendag! Klik hier.

MLD veteraan Eduard Jacob overleden, zie artikel in de Vliegende Hollander

Onze Stichting werkt conform een privacy-protocol. U kunt het privacyprotocol hier inzien/downloaden.

De Albatros, personeelsblad voor de MLD, editie 2, najaar 2018. Klik hier!

Foto impressie Donateursdag 2018, klik hier!

Veteranendag 2018

Rob Varkevisser defileert met de MLD-vlag voor de koning tijdens het defilé op veteranendag 30 juni j.l. te Den Haag. Ook dit jaar namen weer verscheidene MLD-veteranen deel aan het MiLu-peloton.
Foto: Dirk Megchelse.

Nieuw Personeelsblad MLD (Albatros), uitgave MVKK, klik hier

Vacatures Vrijwilligers!

Boek  “Een eeuw Marineluchtvaartdienst”

Toezenden Defensie bladen


Vacatures Vrijwilligers

Voor ons vrijwilligersbestand zijn we op zoek naar iemand met affiniteit voor automatisering, met name softwarematig.

Als u denkt hiervoor talenten te hebben en u heeft tijd om op de woensdagen (m.u.v. uw vakanties natuurlijk) op de Traditiekamer aanwezig te kunnen zijn, verzoek ik u te mailen
naar onze secretaris Wilfred Muilwijk : info@traditiekamermld.nl.

 

top

Boek  “Een eeuw Marineluchtvaartdienst”

De Marineluchtvaartdienst is opgericht op 18 augustus 1917.

Sedert 2008 is de Marineluchtvaartdienst onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, waarvan de maritieme NH-90 helikopters opereren vanaf het Maritiem Vliegkamp De Kooy, vlakbij de thuisbasis van hun voornaamste klant: de vloot. Een groepsoudste MLD is belast met de vaandelverplichtingen en specifieke MLD-aangelegenheden. Momenteel is dat commandeur Gerhard Polet, de huidige commandant van het DHC te Gilze Rijen.

In verband met het 100-jarig jubileum hebben een aantal prominente oud-MLDers (Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk) in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD een alomvattend boek geschreven over de enerverende geschiedenis van dit voormalige marineonderdeel.

In Een eeuw Marineluchtvaartdienst wordt een onbelemmerde blik achter de schermen geboden, waardoor vele gebeurtenissen en beslissingen worden verhelderd. Het boek is wetenschappelijk verantwoord, maar geschreven in toegankelijke taal en bevat veel, vaak unieke, foto’s. Bovendien wordt het doorspekt met zogenaamde sea stories, waarin de soms dramatische belevenissen van de maritieme luchtvarenden en het grondpersoneel centraal staan. De omslag en enig binnenwerk is ontworpen door de bekende kunstenares Leentje Linders. Gijs Dragt heeft gezorgd voor een prachtige, uitgebalanceerde vormgeving.

De getoonde voorzijde van het boek toont slechts de helft van de compositie die Leentje Linders heeft gemaakt. De gehele compositie ziet er als volgt uit (vlnr. achterzijde, rugzijde en voorzijde)
Toelichting:
De omslag is een collage van gestileerde afbeeldingen uit de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst, met daarin centraal het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman dat ooit het middelpunt was van de naoorlogse Marine. Daaromheen is een selectie van beeldbepalende objecten uit de MLD-historie afgebeeld: vliegtuigen, vliegboten, helikopters en het wapenschild. Aan de voorzijde rechtsonder zijn de mensen uitgebeeld die de MLD hebben gedragen en die de rode draad vormen in het boek. Op de achterzijde de NH90, waarmee de hernieuwde MLD de toekomst tegemoet gaat. De compositie is gedrukt op de huidplaat van een Orion.

De stevig gebonden, luxe uitgave van ruim 450 bladzijden in hard cover met leeslint is  medio september verschenen bij uitgeverij Geromy (www.geromybv.nl).

Het eerste exemplaar is tijdens de MLD-reünie op 15 september op de Kooy aangeboden aan de Commandant Zeestrijdkrachten en de groepsoudste MLD, die beiden ook een voorwoord schreven. Aansluitend is het boek ook in onze toko te koop.

Voor het aanschaffen/bestellen van deze stevig gebonden, luxe uitgave van ruim 450 bladzijden in hard cover met leeslint zie onze pagina Toko artikelen

top

Collectiebeheer

In 2016 is begonnen met een nieuw collectie beheersysteem om na een goede inventarisatie van onze collectie, bibliotheek, foto archief en documenten al deze items op verantwoorde wijze te beheren.
Daarbij bestaat ook de mogelijkheid dit op het internet te publiceren. Zie onze pagina “Collectie Beheer” of volg de link in het menu boven in de pagina.

top

top

Toezenden Defensie bladen

Per 1 april 2015 is er wegens bezuinigingen gestopt met de uitgave van defensiebladen zoals de Alle Hens.
>> De bladen zijn nog wel per E-mail verkrijgbaar.
>> Belangstellenden kunnen zich via de website
https://abonneren.rijksoverheid.nl registreren en aanvinken welke bladen zij periodiek per mail willen ontvangen, bv. Alle Hens, Vliegende Hollander, Legerkoerier en de Defensiekrant.

top